Winkel

Jaarboek 27

Jaarboek 27

De redactie van het nieuwe Jaarboek Joris van Severen werd recent afgesloten, waarbij volgende bijdragen weerhouden werden:

Met deze aflevering zijn we aan het 27e Jaarboek Joris van Severen toe. We brengen andermaal een ruime verscheidenheid aan bijdragen die op een of andere wijze inzoomen op de ondertitel van deze reeks: Joris van Severen, zijn persoon, zijn ideeën, zijn invloed en zijn werk. Een overzicht:

Dank zij de recente voortreffelijke biografie van Willem Huberts over Wouter Lutkie1 zijn we op de hoogte van diens bijwijlen intensieve contacten met geestesgenoten in de zuidelijke Nederlanden. In zijn essay De relatie Wouter Lutkie, Joris van Severen en het Verdinaso gaat Ruud Bruijns dieper op dit thema in, dat ook na de oorlog een vervolg kende rond o.a. Louis Gueuning.

Pieter Jan Verstraete kon de hand leggen op en collectie van het eerder zeldzaam te vinden weekblad ‘Ik zal handhaven!’ In De korte geschiedenis van het weekblad van het Verdinaso Nederland gaat hij na welke speerpunten in deze door Ernst Voorhoeve geredigeerde publicatie centraal stonden.

In Pol le Roy, dinaso en dichter schetst Jan Creve een biografisch portret van de vooraanstaande dinaso die met de oorlog “aan de verkeerde kant van de geschiedenis” kwam te staan, maar ergens toch steeds weer een dinaso-reflex behield. De auteur besteedt ook veel aandacht aan het dichterschap van Le Roy dat, ten gevolge van z’n oorlogsverleden slechts laattijdig aan erkenning toekwam.

Met Aan mijn kinderen legde de vooraanstaande Noord Nederlandse Dinaso Henri Bruning destijds ten overstaan van zijn kinderen verantwoording af over z’n politieke inzichten. Ook hij verzeilde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de collaboratie met de bezetter, evenwel met behoud van wat het Verdinaso hem bijgebracht had omtrent mens en samenleving.

Henk Tijssen verdiepte zich in de geschiedenis van de Friese beweging i.c. Tsjalling Terpstra en het Frysk Nasjonael Front (FNF). Voor de meesten van ons betekent deze thematiek het betreden van een terrein waarover we tot nog toe heel weinig afwisten, ook al werd daar een ideëel terrein betreden dat in heel wat parallel liep aan wat in het Verdinaso beleden werd.

Na de Tweede Wereldoorlog werden meerdere pogingen ondernomen om de politieke en maatschappelijke idealen van het vooroorlogse Verdinaso nieuw leven in te blazen. De Solidaristische Beweging (1974-1979) was er daar een van. Hans Nelis volbracht het er de geschiedenis van te boekstaven.

Roni Ranke, een pseudoniem van Ronald Evrard, heeft al meerdere dichtbundels op zijn actief. Aan zijn aan Joris van Severen gewijd gedicht om dit 27e Joris van Severen jaarboek waardig af te sluiten.

"Zijn aanhangers wilden zijn zoals Van Severen was of zoals Van Severen wilde dat ze zouden worden. Zij werden aangegrepen door de innerlijke wilskracht van deze man die, in dagelijkse strijd met eigen twijfel en verscheurdheid, de indruk gaf van absolute waarheid en zekerheid, telkens als hij zijn opvattingen uiteenzette of zijn volgelingen toesprak." (Lode Wils, 1994)

Schrijf je in op de nieuwsbrief