Bij deze wil ik mij even voorstellen. In 1992 was ik medeoprichter van de Stichting Joris van Severen. In 1996 werd ik ook lid van het toen opgestarte Studiecentrum Joris van Severen. Ook was ik mede oprichter van het Abbeville Comité. In 2022 werd het Studiecentrum ontbonden. De Stichting Joris van Severen werd gewijzigd qua naam én werd het Joris van Severen Instituut.
Sedert 2016 heb ik vooral geijverd om het Studiecentrum én de Stichting te fusioneren. Zelfde maatschappelijke doelstellingen hoefden geen complexe structuur. Het Joris van Severen Instituut heeft een duidelijke maatschappelijke opdracht genoemd in artikel 3 van haar statuten (12/02/2022) : “Het Joris van Severen Instituut heeft als belangloze doelstelling : de persoon én het werk van Joris van Severen bestuderen én communiceren aan derden, los van enig politiek doel.”
In de toekomst zal ik de omzetting van deze opdracht “bijzonder” nastreven. Op vandaag hebben wij een nieuw bestuur. Deze bestuursleden zijn: Luc Seynaeve is voorzitter, Ruud Bruyns ondervoorzitter, Frederic van Waeijenberge website beheerder, Martine Inghelbrecht secretaris, Paul Seynaeve penningmeester, afgevaardigd beheerder én verantwoordelijke i.v.m. herdenkingen, Bert Dekeyzer follow-up van website én wetenschappelijk werk, Luc Pauwels en Hans Nelis zijn bestuursleden uit hoofde van de historisch wetenschappelijke insteek. Dit is een heterogene groep waarbij ieder bestuurslid zijn specifieke inbreng heeft. Allen geëngageerd.
We komen een viertal keer samen op jaarbasis. Het bestuur zet de werkpunten om die vastgelegd worden in de Algemene Vergadering van het Joris van Severen Instituut die jaarlijks bijeenkomt.
Best vertel ik toch iets over mijn privé-leven. Ik ben gehuwd met Marleen Selschotter en vader van drie kinderen Hanne, Ulrike en Lander en grootvader van vier kleinkinderen Joren, Elise, Alfie en Ariya. Fietsen “is mijn hobby”, dit mede met het doornemen van politieke literatuur. Vlaamsgezind uiteraard, doch altijd met een genuanceerde insteek. Ik ben ook lid van de Marnixring te Izegem. Familiaal moet ik Jules Declercq vernoemen die mijn grootvader was én mede oprichter van het Verdinaso van Joris van Severen in 1931.
Recent zijn alle jaarboeken gedigitaliseerd. Bert Dekeyzer heeft dit omgezet wat een monnikenwerk betekende.
In 2025 komt onder het beheer van het Joris van Severen Instituut het boek van de pers: “Joris van Severen. Het verhaal van een leven” van Antoon van Severen. Dit voorheen drieledig werk wordt nu één boek. Dit is ook een hommage aan Antoon van Severen, mede oprichter van de Stichting Joris van Severen. In 2027 komt ook onder het beheer van het Joris van Severen Instituut het boek van de pers “In de leer bij Joris van Severen” door Luc Pauwels.
Het Joris van Severen Instituut werkt samen met ‘Identiteit’ te Izegem, het museum Joris van Severen ‘Wakken herdenkt’ én het Abbeville Comité te Brugge.
In oktober 2024 werd deze website helemaal vernieuwd. Fréderic van Waeijenberge heeft dit gerealiseerd.
Wat houdt de toekomst in?
Joris Van Severen is gestorven in 1940. Reeds 85 jaar terug én elk jaar heeft “ononderbroken sedert 1940” een herdenking plaats te Abbeville bij het graf. Onze vereniging heeft geen expliciet politiek doel. Uiteraard hebben leden en medewerkers politieke inzichten. Een zekere consensus hieromtrent is best te noemen, steeds in correlatie met de historische meerwaarde van Joris van Severen als politieke voorman. Enkele items zijn:
Vooral inhoudelijk Joris van Severen leren kennen aan de toekomstige generatie is “OPTIE”, dit vanuit deze brede waaier van genoemde maatschappelijke inzichten. We kiezen steeds voor een “objectieve kijk” én fanatisme is aan ons niet besteed. Bij wijze van “wens” van mijnentwege voor een boeiend 2025, geef ik u nog deze uitspraak mee van Joris van Severen op 22/08/1936: “Het zogenaamde sociale vraagstuk, zowel als het zogenaamde economische vraagstuk, zijn geenszins te scheiden van het volkse of nationale vraagstuk.”