
Afgelopen weekend werd de 85e verjaardag van het “drama van Abbeville” herdacht. Deze herdenking vond plaats in Brugge en Abbeville, met op zaterdag 17 mei een herdenkingsmis voor Joris van Severen en Jan Ryckoort in de O.L.V.-van-Blindekenskapel in Brugge, gevolgd door een herdenkingsplechtigheid en neerlegging van een bloemenkrans voor de vier Brugse slachtoffers van Abbeville bij het Cruyce van Bourgonje, in de Wollestraat in Brugge. Op zondag 18 mei vond dan de traditionele groet aan het graf plaats in Abbeville, bij het graf van Van Severen en Ryckoort.
Stefaan Coudenys van het Abbevillecomité benadrukte in zijn toespraak in de Wollestraat dat oorlog de voedingsbodem schept waarin de hel kan gedijen. “En die hel wordt niet gerund door een sinistere booswicht, een Dr. No die zijn tentakels uitspreidt en zorgvuldig zoekt naar de meest verdorven onmens om zijn duivelse werk te doen. De hel, dat zijn niet de Anderen, zoals Sartre dacht.” Hij herinnerde aan de tragische gebeurtenissen van 19 mei 1940, toen het gevangenentransport strandde op de oevers van de Somme en de Brugse tragedie in een paroxisme van geweld eindigde. Hij benadrukte tenslotte dat deze herdenking geen zoektocht naar revanche is, maar een herdenking van eenentwintig gewone mensen, vier uit Brugge, die "voor elk van ons hadden kunnen staan". Ook Nico Blontrock, schepen van de stad Brugge, haalde in zijn toespraak de gruwel van oorlog aan en de brandende actualiteit van een vredesboodschap anno 2025.
Luc Seynaeve, voorzitter van het Joris van Severen Instituut, hield zondag een toespraak bij het graf van Joris van Severen en Jan Ryckoort. Hij benadrukte het belang van hun politieke en maatschappelijke bijdragen en hun streven naar een betere wereld. Seynaeve wees op de noodzaak van sereniteit en waardigheid bij het herdenken van deze gebeurtenissen, en benadrukte dat Van Severens ideeën nog steeds relevant zijn in de huidige wereld, die gekenmerkt wordt door onrust en onveiligheid. “Op 20/05/1940 was Abbeville erg onrustig, onveilig en in complete oorlogsmodus. Op 20/05/2025 zijn wij ook hier in Abbeville, opnieuw in een wereld van veel onrust, onveiligheid en zeer veel oorlogsmodus. We kunnen niet onverschillig blijven ten aanzien van deze internationale toestand. Kritisch nadenken om ons steeds actief op te stellen én bij te dragen tot meer wereldvrede." Joris van Severen was een visionair - aldus nog steeds Seynaeve - met een breed en rijk ideeëngoed, waaronder een Vlaamse reflex, een Heelnederlandse visie, een staatsconcept, een christelijke dimensie, solidarisme, en kritisch conservatisme. Met de woorden van Joris van Severen zelf, uitgesproken op 26 juni 1937, sloot Seynaeve zijn toespraak af: "Wij voeren geen politiek met kritiek en kleinburgerlijke misnoegendheid. Wij voeren een politiek die gekenmerkt is door positieve arbeid, door een onverwoestbare wil naar grootheid, door edelmoedigheid, en... door voornaamheid! En wij weten, dat, in werkelijkheid, dat de enige politiek is."