Biografie

Bibliografie

Bibliografie

Het aantal publicaties over en rond Joris van Severen en het Verdinaso is oeverloos uitgedijd. Pieter Jan Verstraete schat dat er intussen een paar duizend artikels aan werden gewijd. Plus tientallen boeken en brochures. Daarnaast nog eens minstens negen romans waarin Van Severen een hoofdrol speelt, onder meer van Willy Spillebeen, Piet van Aken en Hugo Claus.

Honderden teksten van Joris van Severen liggen verspreid over deze drie bladen: Ter Waarheid (1921-1924), De West-Vlaming (1921-1931) en Hier Dinaso! (1931-1940). Voeg daarbij een tiental brochures van zijn hand, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Van de demoliberale Volksverscheurdheid naar Dietschland en Orde door het Verdinaso, Roeselare en Amsterdam, 1934.
  • De Vlaamsche Beweging, België en de Gebondenheid der Nederlan¬den. De Dietsche Rijksgedachte van het Verdinaso, Gent, 1938.

Rudy Pauwels (1932-2008), zoon van Jeanne van Severen, de zus van Joris, schreef een tiental brochures over hem, waaronder: 

  • Een apologie. Opstellen om Joris van Severen beter te begrijpen, Studiecentrum Joris van Severen, 2002.

Van zijn medewerker Luc Delafortrie, ook een tiental teksten, waaronder:

  • Joris van Severen en wij, 1942, dat hem acht weken in Duitse gevangenschap kostte.

Eerste biografie over Joris van Severen, 20 jaar na zijn overlijden. Zeer onderhoudend geschreven, op basis van getuigenissen van tijdgenoten: 

  • Arthur de Bruyne, Joris van Severen, droom en daad, Oranje, Zulte, 1961. 

Kort, duidelijk en met zin voor objectiviteit is: 

  • Pieter Jan Verstraete, Joris van Severen. Een biografisch portret, Aspekt, Soesterberg, 2010. Verscheen in Nederland. Een tweede editie volgde al in 2015. 

Enorm veel beeldmateriaal over Joris van Severen en het Verdinaso werd samengebracht in: 

  • Maurits Cailliau en Pieter Jan Verstraete, Fotobiografie Joris van Severen, Studiecentrum Joris van Severen, Ieper, 2014.

Een luxueus uitgegeven album van 248 blz., op groot formaat en in kleur, met vele onbekende foto’s en een bijgevoegde DVD. 

Een intellectuele biografie van Joris van Severen biedt: 

  • Luc Pauwels, De ideologische evolutie van Joris van Severen (1894-1940). Een hermeneutische benadering, twee delen, licentiaatsverhandeling Geschiedenis, KULeuven, 1998. 

Een verkorte versie hiervan is

  • Luc Pauwels, De ideologische evolutie van Joris van Severen (1894-1940. Een hermeneutische benadering, Jaarboek Joris van Severen 3 (1999).

Verder, de tot hiertoe meest volledige biografie:

  • Luc Pauwels, Joris van Severen. Op leven en dood, letterlijk. Biografie 1894-1940, Doorbraak, Grimbergen, 2021. 

Van prof. Lode Wils verscheen in 1994, het jaar van zijn emeritaat:

  • Joris van Severen. Een aristocraat verdwaald in de politiek, Davidsfonds, Leuven.

Deze beknopte levensbeschrijving verscheen ter gelegenheid van een Joris van Severen-tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek van de KULeuven.

Over de beweging van Joris van Severen: 

  • Jan Creve, Recht en trouw. De geschiedenis van het Verdinaso en zijn milities, Soethoudt, Antwerpen, 1987.

De historicus en jurist Carlos Vlaemynck heeft jarenlang grondig onderzoek gedaan naar de moorden op Joris van Severen en Jan Rijckoort. De resultaten daarvan werden in 1977 gepubliceerd in zijn sober en aangrijpend boek dat sindsdien het referentiewerk is over deze tragedie:

  • Dossier Abbeville. Arrestaties en deportaties in mei 1940, Davidsfonds, Leuven, 1977.

Ook in het Frans verschenen tientallen teksten over Joris van Severen, onder meer:

  • Louis Gueuning, L'œuvre véritable de Joris van Severen, Brussel, 1946.
  • Luc Pauwels, Joris van Severen, artistocrate flamand et européen, in: Nouvelle École, nr. 50, themanummer Les années trente, 1998, pp. 41-65.  

 

"De volgelingen van Van Severen gingen tijdens de bezetting diverse richtingen uit, van de meest extreme Duitsgezinde collaboratie tot het verzet. Dat ging gepaard met een felle strijd over de gedachtenis aan Van Severen die door de verschillende strekkingen werd geclaimd als rechtvaardiging. Kennelijk had dus niet zozeer de ideologie als wel de persoon van Van Severen houvast aan de beweging gegeven." (Bart De Wever, 2001)

Schrijf je in op de nieuwsbrief